E-ticaret nedir?
E-ticaret sektörü özellikle pandemi dönemiyle birlikte oldukça popüler bir hale geldi. Artık herhangi bir ihtiyacımız olduğunda dışarı çıkıp tek tek mağazaları dolaşmak yerine çeşitli internet siteleri üzerinden aradığımız ürünü kolayca satın alabiliyoruz. Ürünleri çoğunlukla indirimli fiyatlardan satın alabiliyor olmamız da e-ticaret firmalarına olan talebi artırdı. Tüm bunlarla birlikte ‘e-ticaret nedir, e-ticarete nasıl başlanır’ soruları da sıkça cevap aranan sorular haline geldi.
E-ticaret nedir?
E-ticaret firmalarına olan ilginin artmasıyla beraber ‘E-ticaret nedir’ sorusuna cevap arayan kişiler, internet üzerinden e-ticaret ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Peki son zamanlarda ismini sıkça duyduğumuz e-ticaret nedir?
Açılımı elektronik ticaret olan e-ticaret, satıcıların çeşitli hizmet ve ürünlerini tüketiciler ile internet ortamında buluşturmasını sağlayan bir ticaret türü olarak tanımlanır. E-ticarette ürünlerin satışı, ödemesi, kargo süreci, faturalandırılması internet üzerinden yapılır.
E-ticarete nasıl başlanır?
E-ticaret yapmak isteyen kişilerin cevap aradıkları bir diğer önemli soru ise ‘e- ticarete nasıl başlanır‘ sorusu olmaktadır. ‘E-ticaret nasıl yapılır, E-ticarete nereden başlanır’ gibi soruların cevabını arayan girişimciler internet üzerinden sorularına cevap bulmaya çalışmaktadır. Peki e-ticarete nereden başlanır? İşte adım adım e-ticarete giriş aşamaları.
1. Hangi ürünü satacağınıza karar verin
E-ticarete başlamak isteyen kişiler öncelikle tüketicilere hangi ürünü veya hizmeti satacağına karar vermelidir. Eğer aklınızda hangi ürünü satacağınıza dair bir fikir yoksa, popüler bir ürünü daha iyi hale getirerek satmayı deneyebilirsiniz. Satacağınız ürünü belirlerken tahmini kar oranınızı hesaplamanız sizin için faydalı olacaktır.
2. Kime satış yapacağınızı belirleyin
Ürünün veya hizmetin hedef kitlesinin önceden belirlenmesi de e-ticarette önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Markanız, logonuz ve ürünü pazarlarken kullanacağınız tekniklerin hedef kitlenize hitap etmesi bu sektörde başarılı olmanın temel taşlarından biridir.
3. Şirketinizi kurun
Hedef kitlenizi ve hangi ürünleri satacağınıza karar verdikten sonra şirketinizi kurmanız gerekmektedir. Bu adımda maliye ve diğer resmi kurumlarla ilgili işlemleri tamamlamalısınız. Beraber çalışmayı düşündüğünüz mali müşavir, şirketin kurulumu için hangi belgelerin gerekli olduğu ve bu belgelerin hazırlanması konusunda size yardımcı olacaktır.
4. Marka isminizi belirleyin
Bu aşamada satacağınız ürüne uygun, hedef kitlenizi etkileyecek, güçlü bir marka ismine ihtiyacınız olacaktır. Seçeceğiniz ismin özgün, farklı ve akılda kalıcı olması oldukça önemlidir.
5. E-ticaret sitenizi kurun
Tüm bu adımların ardından ürün veya hizmetlerinizi tüketiciye ulaştırmak için bir platforma ihtiyacınız olacaktır. Belirlediğiniz bir alan adıyla kendi e-ticaret sitenizi kurarak ürünlerinizi kolay bir şekilde tüketiciyle buluşturabilirsiniz. Alan adı belirlerken tüketicilerin internet üzerinden satacağınız ürün ile alakalı yaptığı aramaları kontrol ederek, SEO uyumlu bir isim seçmeniz işletmenizin rakiplerinize oranla daha görünür olmasını sağlayacaktır.
6. Tedarikçiniz ile anlaşın
E-ticarete giriş aşamasında en önemli unsurlardan biri de bir tedarikçiyle anlaşmaktır. Anlaştığınız tedarikçi sayesinde herhangi bir envanteri stoklamak, yönetmek veya göndermek zorunda kalmadan ürünlerinizi satabilirsiniz. Böylelikle hem işinizi hızlandırır hem de siparişi tamamlama kolaylıkları ve ön maliyetleri minimuma indirmek gibi avantajlar elde etmiş olursunuz.
7. Reklam stratejilerinizi belirleyin
Sosyal medya tüm sektörlerde olduğu gibi bu sektörün de önemli bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Markanızın sosyal medya platformlarında görünür olması, ürünlerinizin satışını artırma ve kar elde etmenizde önemli bir noktadır. Sosyal medya mecralarında kendi işletme sayfanızı oluşturarak markanızın isminin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Öte yandan oluşturduğunuz işletme profilinden de ürünlerinizin satışına olanak vererek, kar oranınızı artırabilirsiniz.