E-fatura nedir? Nasıl kesilir? - VaryantSoft

E-fatura nedir? Nasıl kesilir?

Kağıt üzerine basılan faturanın dijital ortamda oluşturulmasına e-fatura denir. Teknolojinin hayatımızın içinde olmasının ticaretteki yansımalarından biri olan e-fatura sistemi, dünya genelinde sıklıkla tercih edilmektedir. Günümüzde ticaret sektöründe e-fatura sisteminin bu kadar yaygın olması beraberinde ‘e-fatura sistemi hukuka uygun mu?‘ sorusunu getirmektedir. E-fatura sistemi, kağıt fatura ile aynı standartlarda hazırlanır. Bu sebeple e-fatura ve kağıt fatura arasında hukuki açıdan bir fark yoktur. E-fatura, kağıt ve nakliye maliyeti yaratmadığı için kağıt fatura yerine tercih edilmektedir. E-faturanın bunlar dışındaki diğer tüm avantajlarını ‘E-faturanın avantajları nelerdir?‘ başlığı altında sizler için inceledik.

E-faturanın avantajları nelerdir?

E-fatura, işletmenizin maliyetlerini büyük oranda azaltır. E-fatura keserken kağıt kullanmayacağınız için kağıt israfı yapmazken kağıt masrafından da kurtulmuş olursunuz. Faturanız dijital ortamda hazırlanır ve müşterilerinize gönderilir. Faturanın müşterinize gönderilmesi aşamasında da e-fatura ekonomik açıdan oldukça avantajlıdır. Faturayı müşterinize gönderirken kargo ücreti ödemenize gerek kalmadan, dijital ortam üzerinden iletebilirsiniz.

E-fatura sisteminin bir diğer avantajı ise, faturayı kaybetmeden saklayabilme olanağı sağlamasıdır. Faturalar dijital ortamda saklanır. Böylece faturaların kaybolma riski de ortadan kalkar.

E-fatura, zaman tasarrufu açısından da çok avantajlıdır. Kağıt faturaya oranla daha hızlı ve kolay şekilde hazırlanarak müşteriye iletilir.

E-fatura kimler için zorunlu?

Kanunlar kapsamında e-fatura kullanması zorunlu olan kişilere e-fatura mükellefi ismi verilir. E-fatura mükelleflerini şöyle sıralayabiliriz:

2021 yılı cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmalar

EPDK lisansına sahip olanlar

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na eklenmiş 3 sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal edenler

İnternet üzerinden satışa aracılık yapanlar

İnternet üzerinden reklam veren aracılar

E-fatura başvurusu nasıl yapılır?

E-fatura mükellefi olanlar ve e-fatura başvurusu yapmak isteyenler için e-fatura başvurusu yaparken atılması gereken adımları listeledik. İşte e-fatura başvurusu yapmak için izlemeniz gereken yollar:

E-fatura sistemine geçmek istiyorsanız öncelikle mali mühür başvurusu yapmalısınız. Mali mühür başvurusu yapmak için buraya tıklayın. Başvurunuzu yaptıktan sonra TÜBİTAK’a Mali Mühür Sertifikası ücreti ödemeniz gerekir. Bu süreci tamamlamanızın ardından sertifikanız 3 ila 10 gün arasında elinize ulaşacaktır. Sertifikanızı aldıktan sonra Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin web sitesinde bulunan online işlemler bölümünden gerekli pin işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Yine bu kısımdan iletişim adreslerinizi güncelleyebilirsiniz.

Tüm bu işlemlerin ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait ”e-fatura canlı ortam başvuru” formunu doldurmanız gerekir. Bu formu doldurarak e-fatura başvurunuzu tamamlamış olursunuz.

Son olarak e-fatura için oluşturduğunuz hesabınızı aktif hale getirmeniz gerekir. Bu adımda seçtiğiniz kullanım yöntemine göre hesabınızı mali mühür ile aktif hale getirmelisiniz. Bu şekilde e-fatura sisteminiz işler hale gelecektir.

E-fatura nasıl kesilir?

E-fatura kesimi dijital ortamda çeşitli yollarla yapılabilir. Bunlardan bir tanesi Gelir İdaresi Başkanlığı portalı üzerindeki e-fatura portalını kullanarak işleminizi ücretsiz olarak gerçekleştirmenizdir. Ancak bu portal, fatura kesim adedi fazla olmayan işletmeler için daha uygundur. Bu portalı kullanacak olan işletmelerin, burada oluşturulup kesilen faturaların saklama süresinin 6 ay olduğunu unutmamaları gerekir. 6 ayın ardından faturaların saklanma görevi işletme sahibine aittir.

Bir diğer yöntem de özel entegratörlerle anlaşmaktır. Özel entegratörlerden birine danışarak bu süreci kolayca yönetebilirsiniz. Özel entegratörler tarafından size sunulan avantajlı paketlerle, yorulmadan ve hızlı bir şekilde e-fatura kesebilirsiniz.

VaryantSoft e-fatura entegrasyonu hizmetinizde!

Tüm sanal pazaryerlerinden ve e-ticaret sitelerinizden gelen fatura işlemlerinizi VaryantSoft’un muhasebe entegrasyonu ile kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Konu ile ilgili tüm soru ve sorunlarınız için bize [email protected] adresinden ya da +90 (232) 504 57 35 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Ayrıca www.varyantsoft.com adresi üzerinden 7/24 canlı destek ekibimize yazabilirsiniz.