Dropshipping nedir? Nasıl yapılır? - VaryantSoft

Dropshipping nedir? Nasıl yapılır?

E-ticaret girişimcilerinin, ürünlerini stoklamadan ve depolamadan, gelen siparişleri tedarikçi firmalara yönlendirerek, direkt tedarikçi firma ile alıcı arasında bir köprü kurarak yaptığı ticaret modeline dropshipping ismi verilir. ‘Dropshipping nedir, dropshipping nasıl yapılır‘ sorularının cevabını arayan girişimciler, dropshipping kelimesinin en kısa şekilde ‘stoksuz e-ticaret‘ biçiminde karşılık bulduğunu görürler. ‘Direkt nakliye‘ olarak da tanımlanan dropshipping, e-ticaret yaparken sıkça tercih edilen e-ticaret modellerinden biridir. Peki dropshipping nasıl yapılır?

E-ticaret web sitesi veya sanal pazar yerleri dropshipping yapmak için uygundur. Dropshipping yapabilmek için öncelikle, markanız adına bir web site açmanız ya da sanal pazar yerlerinde mağaza açmanız gerekir. Bu adımlardan ikisini aynı anda da uygulayabilirsiniz. Böylece daha çok satış kanalına sahip olmuş olursunuz. Bu noktada tedarikçilerinizde anlaşma yapmanız da büyük önem arz eder. Satış kanallarınızı yaratmanızın ardından, tedarikçiniz ile anlaşmanıza bağlı olarak satışa sunacağınız ürün ve hizmetlerinizi liste halinde görebilirsiniz.

Ürün listeleme yaparken, tedarikçilerinizden XML verilerini almanız gerekir. Verileri sisteme girmenizin ardından ürün ve hizmetlerinizi listeli halde görebilir, sipariş almaya başlayabilirsiniz. Son adımda yapmanız gereken tek şey ürün ve hizmetlerinizi potansiyel müşterilerinize iyi bir şekilde pazarlamaktır. Dropshipping modeli özetle şu şekilde işler:

Tüketici, mağazadan ürünü satın alır ve firma sahibi siparişi ve tüketicinin bilgilerini tedarikçiyle paylaşır. Firma sahibinin anlaştığı tedarikçi siparişi, tüketiciye ulaştırır. Bu şekilde firmanın ürünleri stoklaması ve depolaması gerekmez.

Türkiye’de dropshipping yasal mı?

Dropshipping yapmak yasal mı‘ sorusu, dropshipping yapmak isteyen girişimcilerin merak ettiği bir diğer soru olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de dropshipping yapmak için bilinen yasal bir engel bulunmuyor. Ancak girişimcilerin Türkiye’de dropshipping yapmaları için, satışa sundukları ürünün Türkiye’de satışına dair bir engel bulunmaması gerekiyor. Yani ürünün satışı Türkiye’de yasalsa, girişimciler dropshipping yapabilirler.

E-ticaret sektörüne adım atan girişimciler mağaza açmadan önce birçok yasal prosedürü yerine getirmek durumundadır. Bununla birlikte yapılan işin yasadışı olması gibi bir durum söz konusu değildir. Sipariş aldığınız platformların kurallarına uyduğunuz sürece dropshipping yaparken yasal bir engelle karşılaşmanız mümkün değildir.

Dropshipping’in avantajları nelerdir?

Dropshipping nedir, dropshipping nasıl yapılır‘ gibi soruların yanıtını daha iyi kavrayabilmek için stoksuz e-ticaretin avantajları ve dezavantajlarını da bilmek gerekir. Peki stoksuz e-ticaretin avantajları nelerdir?

Kolay ve hızlı şekilde sektöre adım atabilirsiniz

E-ticaret sektörüne giriş yapmak için gereken belirli kaynaklara sahip olmadan, sadece bir bilgisayar ve internet ile sektöre adım atabilirsiniz.

Maliyeti düşüktür

Stoksuz e-ticaret yaparken depoya ihtiyacınız olmayacağı için, depo ve depo elemanlarının maaşlarını düşünmenize gerek kalmayacaktır. Bu e-ticaret modeli maliyetinizi oldukça azaltacaktır.

Tüketiciye farklı ürünler sunabilirsiniz

Bu yöntemle birçok tedarikçiyle anlaşarak, çeşit çeşit ürün satabilirsiniz. Tüketicilere pek çok farklı ürün seçeneği sunabilir, potansiyel müşterilerinizi sürekli müşterileriniz haline getirebilirsiniz.

Dropshipping’in dezavantajları nelerdir?

E-ticarette dropshipping yapmadan önce bilmeniz gereken bazı olumsuz durumlar da mevcuttur. Birçok konu gibi dropshipping yapmanın da avantajlarının yanı sıra dezavantajları da vardır. Bunları sırasıyla şöyle listeleyebiliriz:

Rekabet ortamının genişlemesi

Dropshipping‘in, çoğu e-ticaret girişimcisi tarafından tercih edilen bir ticaret yöntemi olması sebebiyle, oluşturduğu rekabet ortamı da geniştir. Bu işi yapacaksanız, farkınız ve kalitenizle mutlaka öne çıkmanız gerekir.

Tedarikçinizi iyi seçmelisiniz

Eğer ürün tesliminde hatalarla karşılaşmak istemiyorsanız, iyi bir tedarikçi ile anlaşmanız gerekir. Sipariş alımından sonraki süreci tedarikçiye devredeceğiniz için, kötü bir tüketici deneyimi markanızı başarısızlığa sürükleyebilir.

Kaliteli müşteri hizmeti vermelisiniz

Mağazanızdan sipariş veren müşteri, alışveriş sürecinde doğrudan sizinle iletişim kuracaktır. Müşterinin herhangi bir sorunu olduğunda buna sizin çözüm getirmeniz gerekir. Bu noktada müşterinin tüm şikayet ve dileklerini dinleyerek, markanızı yukarı taşıyacak adımlar atmanız çok önemlidir.